type 9 De Bemiddelaar

Ik ben tevreden

Ik leef me gemakkelijk in verschillende gezichtspunten in. Ik lijk soms besluiteloos, omdat ik alle voordelen en nadelen zie. Het vermogen om alle standpunten te zien en te begrijpen, zorgt ervoor dat ik goed kan helpen bij het bijleggen van geschillen. Dit vermogen leidt er soms toe dat ik mij meer bewust ben van andermans positie, bedoelingen en prioriteiten dan die van mijzelf. Als dat gebeurt, wordt mijn aandacht vaak verplaatst naar onbelangrijke, triviale zaken. Ik vind het moeilijk te achterhalen wat echt belangrijk voor me is en ik vermijd conflicten door mee te gaan in de keuzes van anderen. Mensen beschouwen mij doorgaans als laconiek, aardig en meegaand. Het duurt lang voordat ik boos word en dat ook laat merken. Ik hou ervan als het leven harmonieus en prettig verloopt.

Mijn inspanningen zullen niets opleveren. Veroorzaak geen moeilijkheden. Bewaar de lieve vrede.

De levensvisie van een Negen volgens Helen Palmer ;( auteur van diverse Enneagram boeken)

De talenten van de Bemiddelaar

Ze zijn heel sfeergevoelig en zullen hun uiterste best doen om een goede sfeer te bewaren. Ze voelen zich thuis in intieme gezelschappen en hebben een rustige aanwezigheid die voor veel mensen heel plezierig en ontspannen is. Ze benadrukken het comfortabele en gemakkelijke in hun leven en richten zich op de zonnige van het bestaan. Ze zijn bescheiden en kunnen vanuit een neutrale positie heel effectief bemiddelen en mensen weer bij elkaar brengen. Het zijn doorgaans hartelijke, vriendelijke, inschikkelijke mensen die wars van concurrentie, machtsstrijd en egotripperij zijn .

Wat de Bemiddelaar probeert te vermijden

Een bemiddelaar houd dus niet van conflicten of onrust, dit kan zich uiten in verzet en koppigheid. Echter vaker trekt hij zich terug en wacht af in de hoop dat het probleem vanzelf verdwijnt. Om de onrust niet te ervaren gebruikt hij zelfverdoving. Dit kan zich uiten in allerlei verslavingsgevoelige dingen zoals tv kijken, roken, lezen, drinken e.a. Hij verliest zichzelf in deze activiteiten en is niet meer bereikbaar. Hij herkent dit niet of nauwelijks bij zichzelf. Zelf ervaren ze dat ze vooral kunnen genieten, makkelijk zijn en bovenal heel tevreden zijn

Hoe om te gaan met een Bemiddelaar
  • Hij zal zichzelf niet gauw in de schijnwerpers neerzetten. Geef hem dus gerichte aandacht en stel vragen om te achterhalen wat deze persoon bezig houdt.
  • Jaag hem niet op, want daar is hij allergisch voor en het werkt contraproductief. Hij wil de dingen in zijn eigen tempo en zijn eigen tijd doen.
  • Om hem op zijn gemak te stellen, is een prettige sfeer belangrijk. Ook een beetje babbelen helpt. Het hoeft helemaal niet diepgaand te zijn, maar contact maken stellen bemiddelaars erg op prijs.

Wat helpt voor ontwikkeling

Leren van zelfacceptatie, keuzes maken, daadkracht. Meer aandacht krijgen voor en besteden aan de eigen behoeften en welzijn. Boosheid leren (h)erkennen en gebruiken als signaal dat er geen rekening is gehouden met jou en zichzelf eraan herinneren dat je er wel toe doet. Je bewust worden dat je je gevoelens blokkeert of uitschakelt in situaties van disharmonie of confrontaties. Leren de eigen echte prioriteiten niet meer te laten afleiden door minder belangrijke zaken of substituten. Leren om verandering en gebrek aan harmonie te accepteren als deel van het leven.