type 7 De Levensgenieter

Ik ben gelukkig”

Ik ben een optimistisch mens die ervan geniet nieuwe en interessante dingen aan te dragen. Ik heb een zeer actieve ‘geest’ die snel heen en weer schiet tussen allerlei verschillende ideeën. Ik streef naar een totaalbeeld van hoe al deze ideeën in elkaar passen en ik raak enthousiast als ik de samenhang weet te vinden tussen concepten die eerder ongerelateerd leken. Ik werk graag aan zaken die mij interesseren en ik besteed daar veel energie aan. Ik vind het moeilijk om weinig lonende, routinematige klussen vol te houden. Ik word graag betrokken bij de start van een project, tijdens de planningsfase, wanneer er nog veel interessante mogelijkheden open staan. Wanneer ik mijn interesse in iets verlies, kan ik mijn aandacht er moeilijk bij houden, omdat ik graag door wil naar het volgende wat mijn aandacht heeft gewekt. Wanneer iets mij depressief maakt, verschuif ik mijn aandacht liever naar luchtiger zaken. Ik vind dat mensen het recht hebben op een plezierig leven.

Het leven bied talrijke kansen en mogelijkheden. Ik zie uit naar de toekomst
De levensvisie van een 7 volgens Helen Palmer;( auteur van diverse Enneagram boeken)

De talenten van een Levensgenieter

Ze zijn bijna altijd opgewekt, charmant energiek en verbeeldinsvol. Kunnen goed enthousiasmeren , stimuleren en overtuigen. Zien altijd mogelijkheden en kansen en genieten graag samen met anderen. Doen ook hun best om het anderen naar de zin te maken. Ze beginnen graag een nieuwe dingen. Ze zijn breed georiënteerd , hun kennis rijkt niet ver, maar is voldoende om werking te hebben.

Wat Levensgenieters proberen te vermijden

Pijn, angst, teleurstelling en onzekerheid zijn zaken die een levensgenieter zover mogelijk bij zich vandaan wil houden. Dit doet hij door “rationalisatie”. Een redelijke oplossing en verklaring vinden voor dingen die niet prettig verlopen. Bij rationalisatie voel je de pijn niet omdat je die verplaatst naar je hoofd. Daar kun je de pijn sturen en omkeren naar bijvoorbeeld de voordelen van een pijnlijke situatie. Bijv.” ik ben ontslagen, tsja, nou heb ik in ieder geval tijd om de reis te maken die ik zo graag”

Hoe om te gaan met een levensgenieter

  • Maak duidelijke afspraken. Een levensgenieter kan daar nog weleens erg flexibel mee om gaan. Leg ze desnoods vast en vraag commitment
  • Betrek levensgenieters bij alles wat met innovatie, ontwikkeling en creativiteit te maken heeft. Daar zijn ze erg goed in
  • Help een levensgenieter te herkennen wat hij mist als hij zich alleen maar op vertier en vermaak richt
  • Wijs een levensgenieter erop dat, als hij koortsachtig aan het nadenken is, wellicht ergens voor op de vlucht is.

Wat helpt voor ontwikkeling

Leren opmerken dat wanneer je naar plezierige alternatieven zoekt, dit in feite een vermijdende reactie is. Jezelf oefenen op één ding tegelijk te concentreren. Inzien dat het juist beperkt is om alleen naar het positieve te zoeken en het negatieve te mijden. Dat er vrijheid is in het aangaan van alle aspecten van het leven doordat weg bewegen niet meer nodig is. Leren keuzes te maken, niet alles te willen, commitments aangaan, dingen afmaken, feedback serieus nemen. Meer in het hier en nu van leven genieten dan bezig zijn met de toekomst. Empathisch vermogen ontwikkelen voor de gevoelens van anderen.