type 4 De Romanticus

“Ik ben bijzonder”

Ik ben een gevoelig mens met intense emotionele ervaringen. Ik voel mij vaak niet begrepen en eenzaam omdat ik me anders voel dan anderen. Mijn gedrag kan er voor anderen soms dramatisch uitzien en men kan mij bekritiseren vanwege mijn overgevoeligheid en het overdrijven van mijn emoties. Wat er werkelijk in mij omgaat, is dat ik verlang naar emotionele binding en naar de ervaring van diepgaande relaties. Ik vind het moeilijk bestaande relaties volledig te waarderen vanwege mijn neiging om te verlangen naar wat ik niet heb en af te stoten wat ik wel heb. De zoektocht naar emotionele binding duurt al mijn hele leven en de afwezigheid ervan maakt me melancholiek en neerslachtig. Ik vraag me soms af waarom andere mensen het beter lijken te hebben dan ik, betere relaties en gelukkigere levens. Ik heb een verfijnd gevoel voor esthetiek en ik heb een betekenisvol en rijk gevoelsleven.

Er ontbreekt iets in mijn leven, anderen hebben het wel. Ik voel me in de steek gelaten

De levensvisie van een vier volgens Helen Palmer:( auteur van diverse Enneagram boeken)

De talenten van een Romanticus

Ze hebben gevoel voor esthetiek en meestal een scherpe blik en goed observatievermogen. Ze hollen niet met de gevestigde orde mee en durven zich af te zetten tegen algemeen gelden regels. Ze hebben originele ideeën, denken buiten de bestaande kaders en hebben daarmee de werking van een verfrissende wind. Ze zijn gevoelig en heel empathisch. Ze zijn in staat om anderen in moeilijke tijden te ondersteunen en lopen dan niet weg voor heftige emoties. Ze blijven bij je en slepen je door deze moeilijk periode heen. Ze voelen zich verantwoordelijk als het met anderen niet goed gaat.

Wat Romantici proberen te vermijden

Ze hebben zelfs twee strategieën bedacht om zich veilig te voelen en te beschermen tegen al teveel pijn en frustratie. Ze zullen met veel kracht en inspanning ‘alledaagsheid’ proberen te vermijden. Want door alledaags te zijn is er volgens de romantici niet voldoende voedingsbodem om geliefd te zijn. Het verdedigingsmechanisme die ervoor zorgt dat je je niet bewust word van je alledaagsheid is introjectie. Introjectie betekent; je voelen als. Het is een manier om gevoelens van anderen aan jezelf toe te schrijven.   De romantici verankert gevoelens van een idool of geliefd persoon tot zijn eigen gevoelens. Op die manier word de romantici als vanzelf een bijzonder persoon. De tweede manier om alledaagsheid te vermijden is artistieke sublimatie. Door artistieke prestaties te leveren die zichtbaar zijn voor anderen, kan het gevoel van minderwaardigheid en de angst voor afscheiding geparkeerd worden.

Hoe om te gaan met een Romanticus

  • Maak geen kletspraatjes maar kaart echt een onderwerp aan of thema aan
  • Laat de Romanticus dingen op zijn eigen manier doen. Hij heeft vrijheid en ruimte nodig.
  • Schrik niet teveel van de intense emoties van de Romanticus. Ga niet meteen oplossingen zoeken, blijf gewoon in de buurt en probeer zelf rustig te blijven
  • Wees jezelf. Dat is altijd belangrijk, maar zeker bij een Romanticus. Hij kijkt makkelijk door geveinsd gedrag heen en zal je daardoor weinig respect geven.

Wat helpt voor ontwikkeling

Leren waarderen van gewone, dagelijkse genoegen. Bevrediging vinden in het hier en nu. Leren concentreren op wat goed en positief is in plaats van op wat ontbreekt. Het handhaven van een constant niveau van acties ondanks het fluctuerende en intense gevoelsleven. Participeren in fysieke activiteiten en anderen helpen, helpt je om minder met jezelf bezig te zijn. Reacties leren uitstellen totdat de heftigste emoties zijn afgenomen en met enige afstand en rationaliteit met jezelf in gesprek kan worden gegaan.